THE AUSTRIAN CENTRE
OF INDUSTRIAL BIOTECHNOLOGY

acib ist ein internationales Kompetenzzentrum für industrielle Biotechnologie. Das Zentrum entwickelt neue, umweltfreundliche und wirtschaftlich sowie technisch fortschrittliche Prozesse für die Biotech-, Pharma- und chemische Industrie – und nimmt sich dabei die Methoden der Natur zum Vorbild. acib verbindet anwendungsorientierte Forschung mit produzierender Industrie. Partner des acib-Netzwerkes profitieren vom umfassenden vorhandenen Knowhow sowie von modernster Infrastruktur, was eine rasche Umsetzung wissenschaftlicher Ergebnisse in konkrete Prozesse und Produkte ermöglicht. Das acib-Netzwerk bietet zugeschnittene Lösungen für Stakeholder aus Forschung, Industrie und Investment.

 NEUESTE BLOG ARTIKEL

  • DIY Experiment mit den Enzos: Käseherstellung zu Hause
  • Recycling of baby diapers
  • Get going at low temperatures
  • Internationaler Tag der Frauen und Mädchen in der Wissenschaft
  • Scientific Networking – Where are you traveling? … and why?
  • Semi-automation of process analytics – the “dish washer” of a bioprocessing lab
  • Recycling of protective suits
  • The Lump Sum Pilot – virtue or curse?
  • When biotechnologists follow their noses
  • How microbiome studies can provide the basis to reduce food waste
  • DIY Experiment mit den Enzos: Käseherstellung zu Hause

    Wir sitzen nun schon alle seit geraumer Zeit in unseren eigenen vier Wänden fest. Doch wir sind auf gar keinen Fall allein! Unsere Enzymfreunde, die Enzos, sind zu Besuch am Frühstückstisch und während ich mir ein Müsli mit Milch mache, sitzen die Enzos schon da. Die Laktase rutscht aufgeregt hin und her und meint: „Weißt du, dass meine Freunde genau in diesem Moment ganz wichtig für dich sind? Die Laktasen in deinem Darm spalten nämlich den Milchzucker! Menschen mit Lactoseintoleranz haben keine Laktasen und leiden dann an Bauchweh oder Durchfall, wenn sie Milchprodukte essen.“ Die anderen Enzos wollen plötzlich auch mitreden und erklären mir, dass man aus Milch auch Joghurt und Käse herstellen kann. Gesagt – getan: Voller Vorfreude beschließen wir, heute Käse selber herzustellen.

    Read more

  • Recycling of baby diapers

    The waste produced using absorbent hygiene products represent nowadays a large fraction of the common public solid waste. In the recent years, baby diapers waste have received a lot of attention due to the high volume produced and the difficult recycling processes. In our daily life disposable diapers are normally dismissed after single use and their usage is preferred over that of cloth diapers since they are more practical. But what about recycling them?

    Read more

  • Get going at low temperatures

    It is still winter outside, and some may wish warmer temperatures to come soon. While humans sometimes need warmth to get going, cold-inducible promoters from Chinese Hamster Ovary (CHO) cells turned out to be interesting tools for the production of biopharmaceuticals at low temperatures.

    Read more

  • Internationaler Tag der Frauen und Mädchen in der Wissenschaft

    Frauen und Mädchen in der Wissenschaft stellen in vielen Ländern der Welt eine soziologische ,,Rarität‘‘ dar. Dieses gesellschaftliche Phänomen wurde in den letzten Jahren weltweit immer öfter in den Fokus diverser Geschlechterstudien gestellt. Viele von diesen Studien tragen in erster Linie zu einer statistischen Definition dieses Phänomens bei. Dadurch wird das geschlechtliche Präsenzungleichgewicht in der Wissenschaft zunehmend als ein gesellschaftliches Problem erkannt. Auf der Suche nach der Erklärung der bereits mehrere Jahrhunderte lang existierenden Dominanz der Männer in der Wissenschaft werden auch Vergleiche zwischen den Ländern und Regionen der Welt gezogen.

    Read more

  • Scientific Networking – Where are you traveling? … and why?

    That special day I have got an email about open positions in Barcelona within H2020-MSCA-RISE acib project NEOSETAC. MSCA-RISE … I have seen this abbreviation many times before, written on diverse scientific publications, but I have never asked myself about the meaning. So finally, I have asked Google and I found the almost 70 pages counting ‘’Guide for Applicants’’ for Marie Skłodowska-Curie Actions Research and Innovation Staff Exchange program (MSCA-RISE). Quite complicated for someone who had nothing to do with this kind of literature before. Attracted by the breast cancer research topic of NEOSETAC, I decided to apply for that position, and this was the beginning of a big adventure: I spent 5 secondment months in Spain last year.

    Read more

  • Semi-automation of process analytics – the “dish washer” of a bioprocessing lab

    Automation is the future of numerous processes – not only in our everyday life but also in more specialized areas such as bioprocessing. Researchers are eager to find solutions in order to replace routine steps by automated process sections. This gives them the opportunity to spend the gained time on more meaningful things: thinking about new innovations!

    Read more

  • Recycling of protective suits

    We are living in a throwaway society; this is also true for clothes. When we think of the personal protective equipment for work safety such as mechanically robust and fire resistant clothes, it makes sense that they also have an expiration date. But that does not mean that also the ingredients have lost their functionality. Usually, these compounds have been produced with considerable energy effort, thus, it reasonable to find an efficient recycling method.

    Read more

  • The Lump Sum Pilot – virtue or curse?

    A new development in the European framework programs for research and innovation is catching attention: the lump sum pilot. First implementations are in progress already in Horizon 2020 and intensified for the next framework program Horizon Europe. What does it mean for the research community and which changes do we expect?

    Read more

  • When biotechnologists follow their noses

    It is grey, waxy, smelly and very expensive: Ambra, the worlds rarest organic substance, could only be found in the digestive tract of sperm whales. The compound is highly sought after by the perfume industry due to its fragrance fixative properties and distinctive aroma. Biotechnologists found a new biosynthetic pathway to produce the precursor of Ambra, names Ambrein, exactly as it occurs in nature. The findings could revolutionize the perfume industry by making different products eco-friendly.

    Read more

  • How microbiome studies can provide the basis to reduce food waste

    Plants, which are the primary source of food and animal feed, are not only affected by diseases during their growth but also following harvest and subsequent storage. Especially fungi that can efficiently degrade organic matter cause substantial losses of this valuable resource. Such losses can be prevented if adequate countermeasures are implemented. A recent study demonstrates how microbial markers can be used for the early detection of disease progression. Reliable biomarkers can be specifically targeted in the future to reduce food waste and to improve the storability of agricultural goods.

    Read more

FÖRDERGEBER UND EIGENTÜMER

Das acib ist eine industrieorientierte Non-Profit Organisation nach öffentlichem Recht. Eigentümer des acib sind:

K2-KOMPETENZZENTRUM

acib ist ein internationales Kompetenzzentrum für industrielle Biotechnologie. Das Zentrum entwickelt neue, umweltfreundliche und wirtschaftlich sowie technisch fortschrittliche Prozesse für die Biotech-, Pharma- und chemische Industrie – und nimmt sich dabei die Methoden der Natur zum Vorbild. acib verbindet anwendungsorientierte Forschung mit produzierender Industrie. Partner des acib-Netzwerkes profitieren vom umfassenden vorhandenen Knowhow sowie von modernster Infrastruktur, was eine rasche Umsetzung wissenschaftlicher Ergebnisse in konkrete Prozesse und Produkte ermöglicht. Das acib-Netzwerk bietet zugeschnittene Lösungen für Stakeholder aus Forschung, Industrie und Investment.

Mehr über COMET



Innovations from Nature 1
Innovations from Nature 4
Innovations from Nature 5
Innovations from Nature 2
Innovations from Nature 3
Innovations from Nature 6